Wat is content marketing?

Content marketing is tegenwoordig een van de populairste onderdelen van internetmarketing. Het draait hierbij allemaal om het maken, publiceren en verspreiden van op maat gemaakte content. Het doel van deze content is niet direct om nieuwe klanten te winnen voor een organisatie, maar juist om deze potentiële klanten te informeren over relevante onderwerpen.

Traditionele voorbeelden van contentmarketing zijn bijvoorbeeld kookboeken en klantenmagazines, maar sinds de komst van het internet gebeurt dit in nog veel meer vormen. Dit kan in de vorm van een blogpost zijn, maar ook in de vorm van video’s of infographics.

Wat is het nut van een content marketing strategie?

Uit recent onderzoek van Online Succes onder bijna 200 B2B-marketeers blijkt dat maar liefst 79% van deze marketing professionals aangeeft de focus te hebben liggen op content marketing.

Hiermee blijft content marketing SEO (71%) en Social media (58%) ruim voor. Dit geeft wel aan dat content marketing een belangrijk onderdeel van een online strategie kan zijn. Maar wat is nou precies het nut van content marketing?

Klanten binden en informeren met contentmarketing

Tegenwoordig oriënteren consumenten zich steeds meer online voordat ze overgaan tot een aankoop. Ze zoeken niet alleen naar het product, maar ook naar specifieke vragen rondom dit product.

Het idee achter content marketing is het aanbieden van nuttige informatie rondom dit onderwerp, zodat je als organisatie al vroeg in beeld bent bij de consument.

Door veel bruikbare content te delen waarin vragen van de consument beantwoord worden, kan een organisatie zich als expert positioneren. En zodra deze content een meerwaarde creëert voor de potentiële klant, zal deze eerder geneigd zijn om de volgende stap in de customer journey bij jou als organisatie te zetten.

SEO en content marketing

Content marketing is ook nauw verbonden met SEO. Hoewel het doel van content marketing het informeren van de klant is, wordt er in de teksten wel vaak gebruik gemaakt van SEO. De inhoud van de tekst zorgt ervoor dat de potentiële klant goed geïnformeerd wordt, maar de SEO inspanningen zorgen ervoor dat je content ook daadwerkelijk gevonden wordt in zoekmachines.

Door gebruik te maken van relevante zoekwoorden, duidelijke meta-omschrijvingen en goed zoekwoord onderzoek zal de doelgroep de content vinden in de zoekmachines.

Pas zodra de klant je content kan vinden kan er waarde gecreëerd worden. De content wordt nog altijd geschreven met de behoeftes van de klant in het achterhoofd, maar kan versterkt worden door het toevoegen van een aantal belangrijke zoekwoorden.

Door SEO goed toe te passen op de gemaakte content, worden er veel lijntjes uitgegooid waardoor klanten met jou als organisatie in contact kunnen komen. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Antwoorden van nu’ site van de ABN AMRO. Op deze site beantwoord ABN AMRO allerlei vragen over het starten van een onderneming, het bezitten van een huis en vele andere zaken.

De mensen die zich aan het oriënteren zijn op deze onderwerpen komen vervolgens op de ABN AMRO site terecht doordat de content gevonden wordt in zoekmachines. Zodra de klant voldoende geïnformeerd is zal de drempel dan ook lager zijn om daadwerkelijk het product af te nemen bij ABN AMRO. De informerende content draagt op deze manier dus bij aan de sales- doelstellingen bij de organisatie.

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Leadgeneratie met content marketing

Zoals genoemd kan content marketing goed gebruikt worden om leads te genereren voor een organisatie. Het belangrijkste hierbij is dat de content waarde moet toevoegen voor de klant, door bijvoorbeeld een vraag te beantwoorden. Maar het is ook belangrijk dat de content aanwezig is op de plekken waar de klant zich oriënteert.

Dit kan zijn in de zoekmachines door SEO. Maar ook in relevante blogs en online magazines over een bepaald onderwerp of op social media. Zodra de klant jouw organisatie tegenkomt bij het oriënteren, zal deze je als expert gaan zien en sneller veranderen van een prospect naar een klant.

Dit is dan ook de reden dat een content marketing strategie vaak vergeleken wordt met inbound marketing. Bij inbound marketing draait het erom dat de klant je kan vinden op de plekken en tijdstippen waar ze zelf voor kiezen, zonder proactief actie te ondernemen. Dit is het geval wanneer potentiële klanten je content vinden door middel van SEO.

Wanneer je actief je content deelt op social media kan ook de link gelegd worden met outbound marketing, omdat er dan sprake is van een proactieve benadering.

De uitdagingen voor content marketing

Content marketing is ingewikkelder dan het lijkt. Even een tekst schrijven en dit delen op Facebook is niet genoeg. De belangrijkste uitdaging bij een content marketing strategie is de content creatie. Alles draait om het zo goed mogelijk informeren van de klant. Het vinden van de relevante onderwerpen voor een blogpost, het verwoorden van de oplossingen en het vinden van de juiste vorm is daarom essentieel.

Je kunt goed gevonden worden in Google, maar wanneer de inhoud geen waarde toevoegt zal het effect klein zijn. Enkele handige tips voor wanneer je wilt beginnen met content marketing:

  • Denk goed na over de niche waarin je je bevindt Wat zijn de vragen die spelen rondom een bepaald onderwerp, waar heeft de doelgroep behoefte aan en hoe kan ik hier zo goed mogelijk antwoord op geven?
  • Zorg voor kwaliteit
    Content marketing is een groeiende tak van sport, waardoor ook de hoeveelheid content toeneemt. Het is daarom belangrijk dat je kwalitatieve content maakt die ook echt meerwaarde toevoegt. Slechts beknopt antwoord geven op de vragen van je doelgroep is niet meer genoeg.

  • Waar oriënteert de doelgroep zich? Denk altijd goed na over hoe je je doelgroep kunt bereiken. Zijn er belangrijke forums voor je niche? Zorg dan dat daar je content zichtbaar wordt. Zit je doelgroep op social media? Zorg dan dat alle content hier gedeeld wordt met de juiste benaming en #hashtags.

  • Link altijd door naar de oplossing Content marketing is bedoeld om de klant te informeren. Dit moet de insteek zijn van de content en is het allerbelangrijkste. Maar zodra de potentiële klant volledig geïnformeerd is vervolgt hij zijn weg in de customer journey. Zorg dat je goed doorlinkt naar andere relevante pagina’s op je website, waar ze eventueel vervolg acties kunnen ondernemen. Dit kan zijn het overgaan tot een aankoop, maar ook het aanvragen van een informatiepakket of het inschrijven voor de nieuwsbrief.

Kortom, content marketing zorgt ervoor dat alle eventuele vragen van je prospects beantwoorden worden en zal wanneer goed toegepast resulteren in meer leadgeneratie.

Mijn werkwijze:

Nulmeting 

Om te kunnen bepalen wat er gedaan moet worden om de doelen te behalen, wordt er in het voortratject onderzocht wat de huidige situatie is aan de hand van een nulmeting. Op basis daarvan worden er doelstellingen geformuleerd en een plan van aanpak gemaakt.

SEO Planning

Vervolgens wordt er een SEO roadmap gemaakt waarin staat welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden over de gegeven periode en hoe deze bijdragen aan de geformuleerde doelstellingen. Dit wordt in samenwerking met het team gedaan zodat de planning haalbaar is.

Maandelijkse sessies

Om ervoor te zorgen dat de planning wordt uitgevoerd en de doelen behaald, wordt maandelijks de voorgang besproken. Dit is het moment om bij te sturen vragen te stellen en om het SEO-team te voorzien van nieuwe input. Afhankeljk van de wensen kan dat op locatie, telefonisch of via de mail. 

Resultaten en nameting

De campagnes lopen maar zijn nooit af. Na verloop van de planning wordt de balans opgemaakt om te zien of de geleverde inspanning ook de gewenste resultaten heeft opgeleverd. Dit vormt de basis van een nieuwe meting  zodat de SEO roadmap kan worden aangevuld.

Mijn referenties aan het woord

Hieronder enkele succesverhalen van mij op gebied het van zoekmachine optimalisatie (SEO).
Vergeet de grote marketing bureaus en kies voor een SEO specialist voor een traject op maat.