Semantisch zoeken is letterlijk: zoeken met betekenis. Het is een poging van de zoekmachines om een zo goed mogelijk zoekresultaat weer te geven aan de hand van de betekenis van het zoekwoord.
In de begindagen van het internet was het nog relatief eenvoudig om hoog in de zoekresultaten weergegeven te worden. Veel letterlijke keywords op de pagina plaatsen en zoveel mogelijk backlinks regelen. Het was toen een kwestie van uitzoeken hoe een zoekmachine de pagina beoordeelt en dit vervolgens nadoen.
Inmiddels is dit wezenlijk anders. Zoekmachines zijn ‘volwassen’ geworden en hebben zich in de loop van de jaren doorontwikkeld. Met semantisch zoeken gaat de zoekmachine nu niet alleen nog op zoek naar het door jouw ingevoerde zoekwoord, maar ook naar de betekenis van dit zoekwoord. Alleen maar het gebruik van exacte zoekwoorden op een pagina is niet meer genoeg om hoog weergegeven te worden. Semantisch zoeken doet een poging ‘natuurlijk menselijk taalgebruik’ te begrijpen.
Voorbeeld: Wanneer je een vriend vraagt wie de president van Amerika is en vervolgens vraagt “Hoe oud is hij?” begrijpt je vriend dat je het nog steeds over Trump hebt.
Dit klinkt logisch voor ons, maar voor zoekmachines was dit tot 2013 moeilijk te begrijpen. Op je tweede vraag zou de zoekmachine voor die tijd op zoek zijn gegaan naar pagina’s met de zoektermen “Hoe oud is hij” en niet specifiek naar de leeftijd van Trump.
Opkomst van semantic search
Het begin van de nieuwe aanpak van Google kwam in 2012. Ze ontwikkelden toen namelijk de ‘Knowledge Graph’. Dit is als het ware een grote database met allemaal informatie die vaststaat zoals bijvoorbeeld de omtrek van de aarde in kilometers (40,075 km) of de hoofdrolspeler van een bepaalde film. Met deze database kan Google veel antwoorden standaard weergeven in plaats van iedere keer opnieuw het internet af te speuren.
Hummingbird Google update
In 2013, een jaar later, kwam Google met de Hummingbird update. Met deze update ging Google echt op de betekenis van een webpagina letten in plaats van alleen maar een aantal zoekwoorden. Hiermee werd het voor mensen met een website erg belangrijk om de juiste boodschap en informatie op een pagina weer te geven. Kwam de zoekterm niet goed overeen met de informatie op je pagina? Dan gaf je pagina dus niet duidelijk antwoord op een vraag en werd het niet weergegeven in de zoekresultaten.
RankBrain Google update
In 2015 werd RankBrain uitgebracht. Dit is een vervolg op de Hummingbird update met als grote verschil dat er bij RankBrain met behulp van artificial intelligence voortdurend doorontwikkeld werd. Ook RankBrain let op semantisch zoeken en kan de betekenis van een pagina beter begrijpen. Het kan zelfs een pagina beoordelen als een geschikte voor een bepaalde zoekterm zonder dat deze zoekterm letterlijk op de pagina staat.
Semantisch zoeken en SEO
Het is duidelijk dat deze updates veel veranderd hebben op het gebied van SEO. Het gebruik van specifieke keywords alleen is al lang niet meer genoeg. Helemaal met de opkomst van bijvoorbeeld Voice Search. Dit verandert namelijk de ‘enkele zoekterm’ naar gesproken termen die vaak een stuk langer zijn.
Het is dan ook belangrijk om je webpagina’s te optimaliseren voor een bepaald onderwerp en niet zozeer voor een specifieke zoekterm. De gebruikers-intentie voor een bepaalde zoekterm wordt steeds belangrijker. Pas hier je pagina op aan.
Mensen die zoeken naar ‘wat is de beste smartphone?’ hebben duidelijk een andere intentie dan mensen die zoeken naar ‘goedkope iPhone kopen’.
Technische SEO net zo belangrijk
Ondanks deze verschuiving van Google betekent het nog niet dat je niets meer aan SEO hoeft te doen, in tegendeel zelfs. Zoekmachines begrijpen namelijk nog steeds niet alle betekenis en hebben hierbij hulp nodig door middel van technische SEO. Hoe beter je dit op orde hebt, hoe makkelijker Google je pagina kan beoordelen. Zodra de tekst op je pagina ook nog eens aansluit bij de zoekterm (gebruikers-intentie) heb je een goede pagina gemaakt. Enkele belangrijke factoren van technische SEO:
- Zoekwoorden. Ondanks de verschuiving helpen zoekwoorden Google nog steeds begrijpen wat er op een pagina staat. Het gebruik van de juiste zoekwoorden is dus nog steeds onmisbaar.
- Linkbuilding. Met behulp van goede backlinks laat je Google weten dat er nuttige informatie op de betreffende pagina te vinden is. Het is nog steeds een van de belangrijkste ranking factoren. Op deze pagina vind je meer informatie over linkbuilding.
- Sitesnelheid. Google doet alles voor de gebruiker en gebruikers willen nou eenmaal een snelle website. Heb je dit niet op orde? Dan zal Google dit je niet in dank afnemen en dit ga je merken in je aanwezigheid in de zoekresultaten. Hier kun je meer informatie vinden over het verwijderen van je cache gegevens.
Zoals je hebt kunnen lezen is het optimaliseren van je pagina voor de gebruiker erg belangrijk. Door semantisch zoeken (semantic search) heeft Google steeds beter in de gaten waar je pagina precies over gaat. Je komt dus niet meer weg met het plaatsen van een grote hoeveelheid zoekwoorden zonder dat de rest van de pagina geoptimaliseerd is.
Kom je er niet uit of wil je het gewoon uitbesteden? Neem dan contact met me op en dan gaan we er samen naar kijken.
Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even
Samenwerken
met Rutger?
Samenwerken met Rutger Dijkstra?
Uitgelichte posts
Bekijk alle blogsClick to edit this heading
View all testimonials
