pagespeed

Google heeft tal van ranking factoren waarop ze een website beoordelen en pagespeed is een belangrijke. Pagespeed is de snelheid waarmee een pagina op je website laadt. Hoe sneller hoe beter. Niet alleen voor Google, maar natuurlijk ook voor je bezoekers. In dit artikel gaan we in op de term pagespeed, maar ook op manieren waarop je de snelheid van je website kunt testen en verbeteren.

Het belang van website snelheid

Google en andere zoekmachines gaan steeds meer waarde hechten aan de snelheid van een website. Als uitgangspunt nemen ze hiervoor altijd de gebruiker in gedachte. Wellicht herken je het zelf ook wel. Als je namelijk een website bezoekt en je moet te lang wachten tot een pagina laadt ga je snel op zoek naar een andere site met dezelfde informatie.

Op dat moment is je website in de ogen van Google niet geschikt. De gebruiker kan er namelijk niet snel genoeg zijn informatie vinden. Dit terwijl je wellicht wel duidelijk antwoord weet te geven op de vraag die de gebruiker heeft. Daarom is het voor iedere website enorm belangrijk om de pagespeed op orde te hebben. Het kan je veel bezoekers schelen. De website snelheid geldt overigens niet alleen voor de versie van je website voor de computer, maar ook mobiel wordt steeds belangrijker voor Google.

Snelheid website testen

Er zijn tal van manieren en tools om je pagespeed te testen. De tools zullen wat het resultaat betreft waarschijnlijk een beetje van elkaar verschillen, maar het geeft je een goed beeld over hoe je website ervoor staat. Enkele gratis tools voor het testen van je pagespeed zijn:

Pingdom

Pingdom is een van de vele (gratis) tools die je kunt gebruiken om je pagespeed te testen. Je voert er de URL van een website in en de test gaat draaien. Na een aantal seconden krijg je een overzicht te zien met daarin het cijfer van je website (1 tot 100), de grootte van je pagina, de laadsnelheid en het aantal requests die gedaan worden om je pagina in te laden. Ook worden er aanbevelingen gegeven waar nog verbeterpunten te behalen zijn. Bovendien kun je aangeven vanaf welke plaats je wilt dat je website getest wordt.

GT metrix

GTmetrix is een andere online tool voor het testen van je pagespeed. Deze tool werkt vergelijkbaar als Pingdom en zal je website een score geven. Daarnaast komt het met duidelijke verbeterpunten voor het verbeteren van je website. 

Google pagespeed insights

Wellicht de bekendste gratis tool om je website snelheid te testen is Google pagespeed insights van Google zelf. Ook hier geef je een URL op die je wilt laten testen en vervolgens rolt er een mooi rapport uit met de score en verbeterpunten. In die zin lijkt het op de eerder genoemde tool, maar waar het zich in onderscheidt is de optie om ook de mobiele versie te testen. Zoals eerder in dit artikel genoemd gaat Google steeds meer op de mobiele snelheid letten en beoordeelt het mobiele versies ook strenger. 

Zodra je een hoge score haalt op de desktop versie van je website met de pagespeed hoeft dit nog niet te betekenen dat dit ook op de mobiele versie in orde is. Je doet er dan ook goed aan beide versies te testen en zoveel mogelijk van de verbeteringen door te voeren. 

Pagespeed verbeteren

De verbeterpunten die uit de analyse komen zijn natuurlijk voor iedere website anders. Wel zijn er een aantal punten waar je eigenlijk altijd rekening mee moet houden met het oog op de website snelheid:

  • – Een goede host

Niet iedere host is hetzelfde. De een is nou eenmaal sneller dan de ander. Check altijd bij wie je website is ondergebracht en of ze er alles aan doen om de snelheid van je website te maximaliseren.

  • – Maak de code compact

Google is gek op ‘simpele’ websites. Hoe meer ingewikkelde code je website heeft, hoe langer het ook kan duren voordat het geladen wordt. Het kan soms verleidelijk zijn om allemaal leuke opties op je website toe te voegen zoals sliders met afbeeldingen of pop-ups. Dit komt echter vaak de pagespeed niet ten goede.

  • – Maak gebruik van browsercaching

Voor bezoekers die vaker op je website komen is het verstandig gebruik te maken van browsercaching. Dit betekent in het kort dat er een pagina in de browser opgeslagen wordt zodat deze in het vervolg sneller weergegeven kan worden. Over browsercaching vertel ik meer in dit artikel. Maak je met je website gebruik van WordPress? Dan kun je hier een aantal geschikte plugins vinden.

  • – Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen toevoegen aan je website is goed. Let er echter wel op dat dit niet te grote bestanden zijn. Hoe groter de bestanden, hoe langer het duurt om het in te laden. Je doet er dan ook goed aan om iedere afbeelding die je toevoegt aan de website te verkleinen. Ook hiervoor zijn voor WordPress handige plugins te downloaden die dit automatisch voor je doen. 

Dit is slechts een kleine greep uit alle verbeterpunten die uit de analyse kunnen komen. Sommige onderdelen zijn relatief gemakkelijk te verbeteren. Andere onderdelen vergen een hoop technische kennis. Een ding is zeker, pagespeed wordt steeds belangrijker. Kom je er niet uit? Neem dan contact met me op en dan kunnen we er samen naar kijken.

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials