Vroeger was adverteren voor een bedrijf redelijk duidelijk. Een advertentie in de krant of een reclame op televisie. Hiermee bereikte je ongeveer heel Nederland en was je er tevreden mee dat je bedrijf onder de aandacht van al deze mensen kwam.

Tegenwoordig gebeurt adverteren steeds meer online. Volgens schattingen is dat vanaf 2020 maar liefst 45% van het totale marketingbudget. Dit is natuurlijk een grote hap uit het offline advertentie kanaal. Het is dan ook belangrijk om te weten wat online marketing precies is en welke vormen er zijn. 

In dit artikel behandelen we de vraag: “Wat is online marketing?” en leggen we de verschillen uit tussen vele takken van sport in de online wereld.

online marketing

Welke vormen van online marketing zijn er?

Zoals je wellicht wel kunt raden zijn er veel verschillende vormen van online marketing. De een is heel direct en levert ook direct resultaat op en is dus bij uitstek geschikt voor de korte termijn. De andere vorm van online marketing is meer voor de lange termijn. Het kost je eerst een hoop inspanning en dit zal zich later terug moeten betalen.

Er is geen ‘beste’ vorm en het is natuurlijk goed om zoveel mogelijk verschillende vormen op te pakken mocht dit passen binnen de organisatie. Houdt er echter wel rekening mee dat er voor iedere vorm van online marketing een hoop kennis nodig is om het goed te doen en resultaat te zien. Begin je zomaar aan iets? Dan kan het je zelfs veel geld kosten zonder dat het je ooit een sale oplevert. Bekende vormen van online marketing zijn:

SEO / Search Engine Optimization

SEO is het fundament van iedere succesvolle online organisatie. Bij het optimaliseren voor zoekmachines is het einddoel om ervoor te zorgen dat je website en/of specifieke pagina’s van je website hoog in de zoekmachines getoond te worden. Anders dan adverteren in zoekmachines zijn de bezoekers die je krijgt via SEO ‘gratis’. Dit betekent dat je niet meer per klik hoeft te betalen om bezoekers naar je website te krijgen. 

Uiteraard is de uitvoer van SEO niet gratis en wel tijdrovend. Het is dan ook een goede strategie voor de lange termijn en voor duurzaam resultaat. SEO bestaat uit veel verschillende onderdelen, waaronder linkbuilding. Je leest op deze pagina meer over het werk van een SEO specialist.

SEA / Search Engine Advertising

SEA is het adverteren in de zoekmachines. Iedere pagina in een zoekmachine bestaat uit een resultaat of 10 welke opgemaakt worden aan de hand van SEO. Boven en of onder deze 10 ‘organische’ zoekresultaten worden advertenties getoond. Deze worden weergegeven aan de hand van SEA. 

Door het inrichten van campagnes kun je specifieke advertenties tonen op bepaalde zoekwoorden. Verkoop je bijvoorbeeld schoenen? Dan kun je een advertentie instellen die getoond wordt op het moment dat iemand zoekt naar ‘schoenen kopen’. Hoe beter je SEA onder de knie hebt, hoe specifieker je advertenties kunt tonen en hoe meer conversies je dus kunt behalen. Vaak betaal je bij SEA per klik/ per bezoeker, maar het resultaat is ook direct zichtbaar anders dan bij SEO. 

Email marketing

Email marketing draait voor een groot gedeelte om het verzamelen van emailadressen van je klanten om hier vervolgens email campagnes op los te laten. Hoe meer data je weet te verzamelen, hoe gerichter je campagnes kunt versturen naar specifieke klanten.

Als iemand zijn e mailadres bij je achterlaat na bijvoorbeeld een aankoop is het mogelijk om deze data te verzamelen. Vervolgens weet je precies wat de klant gekocht heeft en kun je daarvoor nieuwe campagnes opzetten. Je klant heeft al een keer iets bij je gekocht, dus waarom zou hij dat niet nog eens doen als jij met een goede aanbieding komt die past bij zijn wensen?

Het lastige aan email marketing is ten eerste het verzamelen van email adressen. Lang niet iedereen vindt het prettig om mails te ontvangen. Daarnaast kan een e mailcampagne snel gezien worden als spam. Dit levert je niet alleen niets op, maar kan er zelfs voor zorgen dat de klant een afkeer tegen jouw bedrijf krijgt. Het is dan ook verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. 

Wel is het een van de duurzaamste manieren van online marketing. Je kunt immers tot in de oneindigheid mails blijven versturen zonder dat je dit extra geld kost zoals aan de orde bij SEA.

Social media marketing

Social media marketing is een hele interactieve vorm van online marketing. Het is wellicht de marketingvorm die online het dichts in de buurt komt van de klant. Social media wordt ten eerste gebruikt om de klanten te bereiken en te informeren over bijvoorbeeld nieuwtjes van de organisatie. Daarnaast is het bij uitstek geschikt om nieuwe producten op aan te bieden.

De strategie die hierbij gebruikt wordt is echter heel belangrijk. Iedereen zit namelijk, met uitzondering van bijvoorbeeld Linkedin, op social media in zijn vrije tijd. Dit is een hele andere vorm van communicatie dan de zakelijke berichten die je vaak voorbij ziet komen op websites. 

Social media is de plek waar jij je als organisatie van je ‘menselijke’ kant kunt laten zien, zoals je ook verwacht van de ervaring van klanten in de showroom. Het is een kanaal waar veel klanten op terugvallen wanneer er vragen zijn, maar ook wanneer er klachten zijn. Het is dan ook niet alleen een kwestie van leuke berichten plaatsen, maar ook het bijhouden van de (mogelijk vele) reacties die je kunt krijgen op de verschillende social media platformen. 

Wat zijn de voordelen van online marketing?

Het grote verschil en daarmee ook de kracht van online marketing ten opzichte van offline marketing is dat het veel eenvoudiger en preciezer te meten is. Bij een advertentie in de krant bijvoorbeeld heb je beperkte data ter beschikking. 

Je weet ongeveer hoeveel mensen de krant lezen en kunt een inschatting maken bij hoeveel mensen je onder de aandacht komt. Je weet echter niet precies hoe oud deze mensen zijn, wat hun voorkeuren zijn en of ze nou daadwerkelijk over zijn gegaan tot een aankoop na het zien van je advertentie.

Bij online marketing beschik je in de meeste gevallen over al deze data. Iedere klik en iedere ‘view’ wordt bijgehouden en dit biedt je de tools om veel gerichter te adverteren. Je kunt kiezen welke klanten je precies wilt benaderen en welke profielen dus voor jou het belangrijkste zijn.

Ook kun je door het inzetten van online marketing je budget veel beter inzichtelijk maken. Doordat het resultaat ook direct te meten is weet je precies hoeveel rendement je behaald op die euro uit je marketing budget. Deze inschatting is veel lastiger te maken met offline advertentiekanalen. 

Duurzaamheid

Ook is online marketing in de meeste gevallen een stuk duurzamer dan offline adverteren. Bij een advertentie in de krant staat jouw bedrijf 1x in beeld waarna vervolgens de krant weggegooid wordt. 

Investeer je bijvoorbeeld in SEO? Dan wordt je website veel langer getoond op bepaalde zoekwoorden. Hier heb je dus veel langer profijt van. Dit betekent natuurlijk niet dat je website niet onderhouden moet worden om goed vindbaar te blijven, maar je website kan zelfs jaren later nog steeds gevonden worden. Bij een advertentie in de krant of een enkele campagne op televisie is dit niet aan de orde.

Ditzelfde geldt voor email marketing. Bij het opbouwen van een email lijst voor jezelf beschik je over de directe contactgegevens van je klanten. Het kost je tijd en geld om een goede campagne op te zetten en een vaste stroom aan nieuwe emailadressen te krijgen, maar lukt je dit dan zul je hier jaren later nog van profiteren.

Je kunt immers je klanten bij iedere actie of bij ieder nieuwe product direct een email sturen. Uit een studie van een aantal jaar geleden blijkt zelfs dat online marketeers email marketing beoordelen als het kanaal met het hoogste rendement. Het kost je veel tijd om een goede email lijst op te bouwen, maar je kunt vervolgens voor minimale kosten marketing blijven doen op deze klantengroep.

Je komt op het juiste moment in beeld bij de klant

Bij offline marketing zoals bijvoorbeeld de krant of de televisie kom je op bepaalde momenten in beeld met (vaak) een neutrale marketinguiting. Bij online marketing is het mogelijk om op specifieke moment in beeld te komen bij je klant.

Zie je bijvoorbeeld dat je advertenties het beste converteren op bepaalde uren van de dag? Dan kun je ervoor kiezen om juist op deze momenten meer te gaan adverteren. Maak je gebruik van SEO om de vragen van je klanten te beantwoorden? Dan kom je, mits je dit goed doet, in beeld bij de klant in zijn oriënterende fase. Hiermee kun je je eigen product aanbieden als de oplossing mocht dit hiervoor geschikt zijn uiteraard. 

Wat zijn de kosten van online marketing?

Iedere vorm van online marketing brengt kosten met zich mee. Bij de een al voordat het resultaat zichtbaar is en bij de ander wordt er per bezoeker afgerekend, ongeacht het resultaat.

Wil je een of meerdere vormen van online marketing oppakken dan is het belangrijk te weten dat dit ook voortdurend geld zal kosten net zoals offline marketing. Ten eerste heb je natuurlijk personeel nodig of een specialist die je helpt bij de online marketing. Ten tweede is er budget nodig om de marketing te kunnen uitvoeren. 

Zo heb je voor SEO bijvoorbeeld veel goede tekst nodig, goede backlinks en natuurlijk tools om de voortgang te meten. Bij SEA betaal je per klik en per bezoeker, dus zal dit voortdurend budget opmaken zolang je advertenties aan staan. Het grote verschil tussen deze twee vormen van online marketing is dat bij SEO er op de lange termijn nog steeds bezoekers binnen kunnen komen via goed geoptimaliseerde pagina’s. Bij SEA houdt het direct op zodra het advertentiebudget op is of uitgezet wordt.  

Hetzelfde geldt voor e mailmarketing en social media marketing. Het is tijdrovend om op te zetten en het onderhoudt van de campagnes zal geld kosten. Hoeveel dat precies is hangt natuurlijk af van de mate waarin je het kanaal inzet. In dit geval is het bij email marketing lastiger om e mailadressen te verzamelen en om dus direct veel klanten te bereiken maar daarentegen is het wel heel duurzaam en relatief goedkoop. Via sociale media kun je direct veel mensen bereiken maar betaal je vaak per 1000 weergaven of per bezoeker.

Hoeveel kosten je dus precies zult maken aan online marketing is afhankelijk van de mate waarin je de kanalen gebruikt. Let er bij je keuze ook op welke specialist je in wilt huren. Goedkoop wil in dit geval lang niet altijd zeggen dat het ook de beste koop is. Je wilt natuurlijk kwaliteit krijgen en dit is vaak duurder naarmate je specialistische hulp nodig hebt. Het resultaat is daarentegen vaak ook vele malen beter.

Doelen van online marketing

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt kiezen voor online marketing. Voor de ene organisatie is het natuurlijk logischer om er vol op in te zetten dan voor de andere. Echter kan iedere organisatie er profijt van hebben, hoe groot of klein de organisatie ook is.

Online marketing is zeer geschikt om onder de aandacht te komen van je (potentiële) klanten. Doordat bijna iedereen beschikt over het internet kun je klanten van over de hele wereld bereiken met dezelfde website of uiting. Als bedrijf kun je jezelf online vindbaar maken voor al je klanten. Ook kun je werken aan je naamsbekendheid en je reputatie door je ‘gezicht’ online overal te laten zien.

Daarnaast wordt online marketing veel gebruikt voor het genereren van nieuwe leads en natuurlijk het vinden van klanten/ het doen van sales. Steeds meer mensen kopen hun producten op het internet en dit zal naar alle verwachting alleen maar meer worden. 15 jaar geleden konden we ons bijvoorbeeld niet voorstellen dat we nu massaal onze kleren online kopen. De reële kans bestaat dat we in de toekomst alleen nog maar meer zaken online gaan regelen en ieder bedrijf kan hier zijn slaatje uit slaan mits het goed aangepakt wordt.

Heb je hulp nodig met je online marketing of wil je gewoon even sparren over ideeën? Neem contact met me op en dan kijken we er samen naar!

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials