De Linkbuilding betekenis is letterlijk het bouwen van links. Het gaat hier om backlinks op andere websites die naar jouw website verwijzen. Met deze links geeft de website waarde door, wat ervoor zorgt dat jouw website beter in de zoekresultaten tevoorschijn zal komen. Een backlink is een positieve stem voor je website. Hoe sterker de website is waarvan je een backlink krijgt, hoe beter. In dit artikel gaan we dieper in op het verkrijgen van backlinks door linkbuilding. 

Waarom linkbuilding?

Backlinks zijn een belangrijke indicatie voor zoekmachines zoals Google of een website waarde heeft. Google heeft in totaal meer dan 200 factoren waarop ze websites beoordelen en de zoekresultaten baseren. Links zijn een hele belangrijke factor, maar tegelijk ook een moeilijke om te ‘beïnvloeden’. Mensen met een website linken over het algemeen niet zo snel naar een andere website en daarom bestaat linkbuilding.

Met linkbuilding werk je actief aan het verkrijgen van backlinks. Hier zijn 1001 technieken voor en iedere SEO specialist zal het natuurlijk anders doen. Het is belangrijk om hier niet zomaar mee aan de slag te gaan. Google kan je website hiervoor namelijk zelfs bestraffen en uit de zoekresultaten halen wanneer het denkt dat een website gemanipuleerd wordt. Een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden wat betreft linkbuilding:

 • – Het aantal links dat je naar de website stuurt
 • – De SEO waarde van deze links
 • – Worden de links gezien als SPAM-links?
 • – De anchortekst
 • – De relevantie van de verwijzende website/pagina

linkbuilding

Op wat voor websites wil je links?

Zoals gezegd is de waarde van een link belangrijk. Er zijn website die heel autoritair zijn, zoals bijvoorbeeld NOS.nl, NU.nl of Bol.com. Deze websites hebben zelf al heel veel backlinks verkregen en worden door veel mensen bezocht. Een backlink van een van deze websites zou in Nederland dan ook de ‘heilige graal’ zijn wat betreft linkbuilding.

Maar natuurlijk zijn minder autoritaire website ook goed voor linkbuilding, zolang de websites maar hetzelfde onderwerp hebben. Over het algemeen is het vreemd en onnatuurlijk dat een fastfood restaurant een backlink krijgt van een ziekenhuis. Voor dit restaurant is een backlink van een voedsel recensent veel logischer.

5 linkbuilding tips om zelf te beginnen

  • – Bloggen

Een goede strategie om te beginnen met linkbuilding is bloggen. Door het schrijven van goede en nuttige blogs waar mensen iets aan hebben kun je backlinks verdienen. Zodra mensen je blog nuttig vinden kunnen ze hier namelijk naar gaan linken vanaf hun eigen site.

Dit gaat echter niet vanzelf. Je doet er goed aan je blogs ook onder de aandacht te brengen van geïnteresseerden. Schrijf je over online marketing en heeft iemand daar een website over? Dan zou je de eigenaar kunnen benaderen via de mail om je blogartikel te delen. Zo komt je content sneller onder de aandacht en heb je eerder een backlink.

  • – Het vragen van je partners en klanten

Werk je veel samen met mensen of bedrijven met een website? Dan is het verstandig ze te vragen om een backlink. Dit is een relatief eenvoudige manier van linkbuilding want waarom zou iemand niet naar je website willen linken als de samenwerking goed is?

  • – Startpagina’s

Nederland is een land met enorm veel startpagina’s. In de begintijd van het internet werden deze vooral veel gebruikt om nuttige links en websites te vinden voor welk onderwerp dan ook. In de praktijk worden deze pagina’s nu veel minder gebruikt door zoekers, maar ze zijn nog steeds waardevol in de ogen van zoekmachines. Veel startpagina’s zijn namelijk al heel oud en hebben daarom veel waarde verzameld gedurende de jaren. Het is wel verstandig alleen op relevante startpagina’s te vragen voor een backlink.

  • – Het schrijven van gastblogs

Ben je een expert op een bepaald gebied? Dan kun je ook blogs gaan schrijven voor externe websites. Door het delen van je kennis kun je je positioneren als expert in je vakgebied op (grote) relevante websites en vaak kun je wel een of twee links in de tekst verwerken, uiteraard naar je eigen site. Ook staat er vaak een auteurs gedeelte bij de tekst waar je een link naar je website kwijt kunt.

  • – Bedrijvengidsen

Ook kun je gebruik maken van bedrijvengidsen voor linkbuilding. Dit zijn websites waar bedrijven uit bijvoorbeeld de omgeving of dezelfde branche vermeld worden. Dit zijn natuurlijk hele relevante links voor iedere organisatie en ze zijn daarnaast vaak gratis. Er zijn tal van bedrijvengidsen te vinden afhankelijk van je organisatie. Een aantal goede voorbeelden van gratis bedrijvengidsen in Nederland zijn:

 • – Openingstijden.nl
 • – Google my business
 • – MKB bedrijvengids
 • – Drimble
 • – Mijn ZZP
 • – Frankwatching

Het klinkt wellicht allemaal ingewikkeld en natuurlijk is bovenstaande allemaal erg kort door de bocht. Heb je hulp nodig met linkbuilden of wil je het gewoon uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact met me op en dan bedenken we samen een passende strategie.

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials