Een keyword is een woord dat gebruikt wordt om de content op een pagina te beschrijven. Een keyword wordt ook wel een focus zoekwoord genoemd en deze zoekwoorden zijn de woorden waarvoor jij gevonden wilt worden met een bepaalde pagina.
Heb je een pagina waarop je iPhones vergelijkt bijvoorbeeld? Dan is het natuurlijk de bedoeling dat je pagina weergegeven wordt in de zoekmachine voor zoektermen als ‘iPhone vergelijken’, ‘iPhone review’ en noem het maar op. Mensen die deze zoektermen gebruiken zijn duidelijk op zoek naar meer informatie over de iPhone en jouw pagina met goede, nuttige informatie kan in deze behoefte voorzien.
Bij het maken van een pagina moet je aan de volgende dingen denken:
- – Voor welke zoekwoorden wil je gevonden worden?
- – Welke woorden worden gebruikt in de zoekmachine?
- – Hoe zou een zoekopdracht er concreet uitzien in een zoekmachine?
Waarom zijn keywords belangrijk?
Keywords zijn belangrijk omdat het aangeeft wat het onderwerp van de pagina is. Hiermee kan Google opmaken wat voor informatie er op de pagina te vinden is en voor welke zoekwoorden de pagina weergegeven moet worden in de zoekmachine.
In de begindagen van het internet waren keywords belangrijker dan dat ze nu zijn, maar nog steeds zijn ze onmisbaar voor iedere webpagina. Gebruik je de keywords op de juiste plaatsen? Dan is dit een goede indicatie voor Google waar je pagina over gaat.
Gebruik je zoekwoorden waar niet naar gezocht wordt? Dan kan de content op je pagina nog zo goed zijn, maar dan zul je niet gevonden worden. Om een keyword juist in te zetten moet je je echt indenken in de lezer. Naar welke informatie zijn ze op zoek bij het gebruik van een bepaald zoekwoord. Trek je door foute zoekwoorden het verkeerde publiek aan? Dan heb je er alsnog niets aan.
Mensen die zoeken naar ‘iPhone kopen’ zijn naar andere dingen op zoek dan mensen die zoeken naar ‘hoe werkt een iPhone?’. De intentie van deze mensen is anders en de opzet van de pagina zou voor beide zoektermen anders moeten zijn.
Soorten keywords
Zoekwoorden zijn over het algemeen op te delen in twee verschillende soorten, namelijk short tail en long tail keywords. Short tail keywords zijn zoekwoorden met slechts één of twee woorden. Over het algemeen zit op deze woorden het meeste zoekvolume, maar zijn ze ook het meest competitief. Dit betekent dat er ook meer pagina’s ingericht zijn voor deze zoekwoorden. Een voorbeeld van een short tail zoekwoord is ‘iPhone’.
Een long tail keyword is een zoekwoord dat bestaat uit ten minste drie of vier zoekwoorden. Dit zijn de wat specifieke zoekwoorden en daarom vaak minder competitief maar ook met minder zoekvolume. Een voorbeeld van een long tail keyword is bijvoorbeeld: “Hoe werkt de camera van de iPhone 11”.
Over het algemeen is het moeilijker om te ranken voor een short tail keyword, maar de beloning is groter gezien het zoekvolume. Eenvoudiger is het om te ranken voor de long tail keywords. Minder pagina’s zijn ingericht voor deze specifieke zoekwoorden en je komt daarom makkelijker op de eerste pagina van Google terecht. Het zoekvolume is echter wel vaak minder. Long tail keywords zijn vaak geschikte onderwerpen om te bloggen voor bedrijven. Je vindt meer informatie over het verschil tussen long tail en short tail keywords in dit artikel.
Waar moet je op letten bij het uitkiezen van keywords?
Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij het gebruik en uitzoeken van keywords:
-
Hoeveel zoekvolume heeft het keyword
Een keyword met veel zoekvolume betekent dat veel mensen dat keyword intypen in de zoekmachines. Hoe meer mensen hier naar zoeken, hoe meer mensen jouw webpagina bereiken mocht je hoog in Google komen. Een veelgemaakte fout bij het maken van pagina’s is om deze te optimaliseren voor een keyword waar niet naar gezocht wordt. Hiermee kun je nog zo’n goede pagina hebben, maar mensen zullen het nauwelijks vinden.
-
Competitie op het zoekwoord
Heb je een keyword gevonden? Dan kan het zijn dat al heel veel andere websites bezig zijn met de optimalisatie voor dit zoekwoord. Dit geeft aan dat het waarschijnlijk een belangrijk keyword is, maar ook dat het hierdoor lastiger wordt om bovenaan te komen.

Google Keyword Planner
Gratis tools voor keyword research
Zoals ook met backlink checkers zijn er voor zoekwoord onderzoek veel tools beschikbaar. Veel van deze tools zijn betaald, maar er zijn ook zat websites waarop je gratis een aantal keywords kunt onderzoeken. Het is erg belangrijk om voor iedere pagina gedegen keyword research te doen, anders bestaat de kans dat je veel werk doet zonder dat je pagina werkelijk mensen weet te bereiken. Geschikte tools voor keyword research zijn:
Google keyword planner
De Google keyword planner is een tool van Google zelf welke je kunt vinden in de advertentie omgeving van Adwords. Je kunt er een keyword invoeren en zien hoeveel zoekvolume er maandelijks voor is. Ook doet de keyword planner suggesties voor gerelateerde zoekwoorden. Dit kan je dus ook op ideeën brengen van andere keywords die je kunt verwerken in de pagina.
Answer the public
Answer the public is een tool die zeer geschikt is voor long tail keywords. Je voert er een keyword in en de tool geeft je een boel vragen omtrent dit onderwerp. Deze vragen kun je vervolgens verwerken in je pagina. Dit zijn vragen waarvan je dus weet dat mensen er naar zoeken. Weet jij deze vragen goed te beantwoorden, dan trek je hiermee bezoekers aan naar je website.
Moz explorer
Moz is een veelgebruikte tool in de SEO voor bijvoorbeeld linkbuilding. Daarnaast heeft Moz de Moz explorer waar je onderzoek kunt doen naar je keywords.
Een belangrijk gegeven bij iedere tool is dat het nooit de 100% waarheid vertegenwoordigd. Soms kom je een zoekwoord tegen met weinig volume volgens de tool maar krijg je er wel veel bezoekers van of andersom. Ook is het zoekvolume vaak seizoensafhankelijk. Je kunt je voorstellen dat er aan het einde van het jaar veel gezocht wordt naar zorgverzekeringen omdat er dan overgestapt kan worden. De rest van het jaar is het zoekvolume aanzienlijk minder. Ditzelfde geldt voor bepaalde aanbiedingen een feestdagen.
Heb je hulp nodig met het doen van gedegen keyword research of wil je het gewoon uitbesteden? Neem dan contact met me op en dan hebben we het er samen over.
Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even
Samenwerken
met Rutger?
Samenwerken met Rutger Dijkstra?
Uitgelichte posts
Bekijk alle blogsClick to edit this heading
View all testimonials
