Een ‘call to action’ (CTA) is een techniek die gebruikt wordt om iemand over te laten gaat tot actie. Op het internet kan je hierbij denken aan het klikken op een link, het kopen van een product of het inschrijven op een nieuwsbrief. Vaak wordt dit gedaan door middel van bijvoorbeeld een knop met teksten als: “klik hier”, “bestel nu” of “Schrijf je nu in”. In dit artikel gaan we verder in op het begrip call to action en laten we duidelijke voorbeelden zien.
Waarom gebruiken we een call to action?
Goede producten hebben in je webshop of een duidelijk inschrijfformulier voor de nieuwsbrief zijn een goed begin. Echter zijn mensen uit zichzelf niet geneigd over te gaan tot actie. Een call to action wordt dan ook gebruikt om het overgaan tot actie te stimuleren. Het helpt de bezoeker over te gaan van een lead naar een conversie.
Het wordt inmiddels zo vaak gebruikt dat consumenten zelfs een call to action verwachten om hun weg te vervolgen. Schrijf je een blogpagina met daarin een aantal handige tools? Dan verwacht de lezer dat er duidelijke knoppen staan die ze kunnen volgen om bij de tools te komen. Een CTA maakt het de gebruiker gemakkelijk om de juiste pagina’s te vinden.
Een bezoeker van je website wil snel nadat ze op je site terecht komen weten waar ze aan toe zijn. Het moet dus duidelijk zijn wat er te doen is, maar ook welke vervolgstappen er ondernomen kunnen worden. In een webshop moet de ‘koop knop’ dus ook duidelijk zichtbaar zijn. Anders zou de pagina kunnen overkomen als een informatiepagina terwijl de bezoeker iets wil kopen.
Tips voor het gebruik van een call to action
Zoals gezegd kan je voor ieder doel op je website een call to action maken. Het inschrijven van een nieuwsbrief, het kopen van een product of het aanmaken van een proef account. Het moet in ieder geval in één oogopslag duidelijk zijn voor de bezoeker wat er moet gebeuren. Een aantal belangrijke tips die je call to action effectiever maken:
- – Wees heel duidelijk
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ga er niet zomaar vanuit dat de bezoeker weet wat er moet gebeuren. Laat met je call to action zo precies mogelijk weten wat je wil dat de bezoeker doet: “Schrijf je nu in!”, “Koop direct”.
- – Ben consequent
Als je gebruik gaat maken van een call to action, doe dit dan op iedere relevante plaats of pagina. Zo komt de bezoeker de CTA op iedere plek tegen en heb je de meeste kans op een conversie.
- – Wat gaat er gebeuren?
Laat bij je CTA duidelijk weten wat er gebeurt wanneer ze actie gaan ondernemen. Bij een call to action voor de nieuwsbrief laat je bijvoorbeeld weten hoe vaak de bezoeker de nieuwsbrief zal ontvangen. Bij het aanmaken van een gratis proefaccount moet duidelijk zijn hoe lang je er gratis gebruik van kan maken.
- -Geef een duidelijke reden
Geef je je bezoekers korting wanneer ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief? Dan zou een CTA knop bijvoorbeeld de volgende teksten kunnen hebben: “Ja, ik wil korting!”. Hiermee geef je de bezoekers nog een extra zetje om over te gaan tot actie.

Call to action Netflix
Goed voorbeeld call to action
Een goed voorbeeld van hoe een call to action mensen overtuigd om een actie te ondernemen is bijvoorbeeld Netflix zoals weergegeven op bovenstaande afbeelding. Bij het zien van de pagina zie je direct de duidelijke knop “Probeer 30 dagen gratis”. Er wordt uitgelegd hoe lang je er gratis gebruik van mag maken en ze stellen je gerust dat ze je herinneren voordat je proef abonnement afloopt. Alles aan deze pagina is gemaakt om je een actie te laten ondernemen, namelijk het aanmaken van een proef account.
Kleuren en CTA
Interessant aan een call to action is al het onderzoek dat ernaar gedaan wordt. Websites proberen veel verschillende technieken uit en meten hiervan het resultaat om zo te verbeteren. Een goed voorbeeld van zo’n onderzoek is het gebruik van kleur. Dit is erg belangrijk en kan je veel extra sales opleveren.
Zo is de kleur rood een hele geschikte kleur om te gebruiken voor een knop. Het valt ten eerste erg op, maar roept ook enkele emoties op zoals passie, enthousiasme en urgentie. Het is dus een goede kleur om bijvoorbeeld te gebruiken bij een CTA voor het kopen van een product in een webshop.
Ook oranje en geel zijn erg geschikte kleuren. Het roept warme gevoelens bij mensen op en dit zorgt ervoor dat mensen over zullen gaan tot een aankoop van producten waarbij ze geluks associaties hebben. Zou het toeval zijn dat op Bol.com de prijs in het rood weergegeven wordt en de koopknop in het geel?

Call to action Bol.com
Kleuren voor een CTA die je wilt vermijden zijn zwart, wit of bruin. Dit zijn kleuren die vaak niet zo opvallen tegenover de achtergrond van een website, maar er zitten ook andere negatieve associaties bij. Zo roept zwart gevoelens bij mensen op dat je niet genoeg je best hebt gedaan en roept wit helemaal geen emotie bij mensen op.
Zoals je hebt kunnen lezen komt er heel wat kijken bij een call to action. Het is in ieder geval een belangrijk onderdeel van iedere website. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met me op en dan kijken we er samen naar.
Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even
Samenwerken
met Rutger?
Samenwerken met Rutger Dijkstra?
Uitgelichte posts
Bekijk alle blogsClick to edit this heading
View all testimonials
