Google PageRank

Er heerst veel onduidelijkheid in de wereld van de SEO over de Google Pagerank. Sommige mensen zeggen dat het ‘dood’ is en anderen noemen het springlevend. In dit artikel gaan we in op de Google Pagerank en verklaren we de verwarring.

Wat is Google Pagerank?

Google Pagerank is de ruggengraat van de zoekmachine Google die we nu kennen. Hoewel het door de jaren doorontwikkeld is blijft de gedachte achter de PageRank nog steeds hetzelfde. Het is namelijk een manier waarmee Google waarde toekent aan iedere webpagina op een schaal van 0 tot 10 waar 0 de laagste score is. Pagerank is ontstaan in 1996 bij de Stanford University en bedacht door de oprichters van Google zelf. Er heerst nog steeds discussie over het ontstaan van de naam PageRank. Is het vernoemd naar de bedenker, Larry Page of naar het Engelse woord voor pagina?

PageRank is tot stand gekomen vanuit de gedachte dat belangrijke websites meer verwijzingen krijgen (backlinks) dan andere websites. De bedenkers van PageRank kwamen tot deze conclusie nadat ze met hun research papers bezig waren. Hoog aangeschreven research papers werden namelijk veel vaker genoemd als bron dan onbelangrijk onderzoek. Deze zelfde gedachte wordt toegepast in de zoekmachine. 

Belangrijkste factoren voor de PageRank

Google Pagerank is een wiskundige formule die de uiteindelijke score berekend.  Zoals met iedere formule bestaat het uit verschillende onderdelen en de belangrijkste factoren voor de Pagerank zijn:

  • – Hoeveelheid backlinks
  • – Hoeveelheid links op de linkende pagina
  • – PageRank van de linkende pagina

Hoeveelheid backlinks

Iedere link naar jouw pagina telt als een stem. In principe geldt, hoe meer stemmen hoe beter. Het aantal stemmen geeft dus als het ware de autoriteit van de pagina aan. 

Maar ook de kwaliteit van deze links is belangrijk. Komt het onderwerp van de twee pagina’s waartussen een link is bijvoorbeeld niet overeen? Dan is dit een teken voor Google dat de link niet zo waardevol is. Het kan in theorie zelfs aan Google melden dat er geprobeerd wordt de zoekmachine te manipuleren wat kan resulteren in een penalty.

Het is belangrijk om te onthouden dat de PageRank en daarmee dus de autoriteit doorgegeven wordt van pagina op pagina en niet website op website. 

Hoeveelheid links op de linkende pagina

De PageRank wordt door middel van links op de pagina doorgegeven en deze verdeling gebeurt evenredig. Hoe meer links er op een pagina staan, hoe minder PageRank er dus wordt doorgegeven. 

Voorbeeld: Pagina A heeft een PageRank van 10. Op pagina A staan twee links, naar B & C. Beide pagina’s krijgen in dit geval 5 ‘punten’ door van pagina A. Dit is uiteraard een versimpelde uitleg, maar geeft aan hoe de verdeling gebeurt. Zouden er meer links op de pagina toegevoegd worden? Dan krijgt iedere link minder ‘linkjuice’ door zoals de linkwaarde ook wel wordt genoemd.

PageRank van de linkende pagina

Een pagina met een hoge PageRank (PR) wordt zoals aangegeven beter gewaardeerd door Google. Een link vanaf een pagina met een hoge PR is dan ook waardevoller dan die van een lage. 

Nofollow links

Nofollow links zijn links die aan Google laten weten de betreffende link niet mee te tellen voor de PageRank. Naarmate het internet groeide kwamen er steeds meer website en manieren om snel veel links naar websites te sturen. Google bedacht hier het nofollow attribuut voor om te voorkomen dat de goede websites uit de zoekresultaten gedrukt werden door mensen die slim op het algoritme van Google in speelden. 

Een nofollow link is in principe hetzelfde als een normale backlink met de uitzondering van dit attribuut in de HTML code: rel=”nofollow”. Zodra Google dit attribuut tegenkomt zal het geen autoriteit doorsturen naar de andere website. Gebruikers van de website zullen overigens niets merken of zien van dit attribuut. 

Recent kwam Google zelfs met nieuwe attributen om een nog duidelijker beeld te krijgen van de verschillende links op het internet en om de ‘kwaliteit’ te bewaren van de PageRank. Nu moeten website houders ook gesponsorde content links aangeven met: rel=”sponsored” en reacties en forumberichten met: rel=”ugc”.

Waar ontstond de verwarring over PageRank?

Als je op het internet zoekt naar PageRank kom je veel artikelen tegen die gaan over de ‘dood’ van PageRank. In dit geval moet het onderscheid gemaakt worden tussen de Google PageRank toolbar en de PageRank zelf.

Voorheen had Google een eigen tool, namelijk de Google Toolbar PageRank. Met deze tool kon je aan de hand van de gegevens van Google zelf je eigen PageRank inzien. Veel mensen in de SEO staarden zich toen blind op deze metric en probeerden dit uiteraard te beïnvloeden. Sinds 2016 bestaat deze toolbar niet meer en is de PageRank dus niet meer openbaar in te zien aan de hand van de gegevens van Google zelf. Dit is dan ook de reden dat PageRank vaak ‘dood’ wordt genoemd, dit terwijl het nog steeds een onderdeel is van de ranking methode van Google.

Google PageRank checker

Google heeft dan wel de officiële PageRank score en de toolbar offline gehaald, dit betekent niet dat je de PageRank niet meer kunt controleren. Op deze website bijvoorbeeld kun je je PageRank nog steeds controleren. Hou er rekening mee dat dit natuurlijk niet 100% overeenkomt met de data van Google, maar het zal een goede indicatie geven. Nogmaal, de score loopt van 0 naar 10 waar 0 de laagste score is. 

Heb je hier nog vragen over of wil je gewoon de groei van je website uitbesteden? Neem dan contact met me op en dan kijken we er samen naar. 

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials