Blogs worden niet alleen gebruikt door mensen die over hun passie schrijven op het internet. Het is ook een veelgebruikte manier voor bedrijven om onder de aandacht te komen van de juiste doelgroep. Met een blogpost geoptimaliseerd voor SEO kun je namelijk tijdens het zoekproces van je klant naar voren komen mits je een goed artikel geschreven hebt. In deze blogpost vertel ik een aantal handige tips die je kunt gebruiken om je blogpost te optimaliseren voor SEO. Daarnaast ga ik in op het nut van bloggen voor bedrijven.

Waarom bloggen voor bedrijven?

Er zijn veel redenen te noemen waarom het de moeite waard kan zijn om artikelen te schrijven/ te bloggen voor bedrijven. Het is echter hierbij belangrijk dat deze strategie consequent doorgezet wordt. Af en toe een blog publiceren is beter dan niks, maar het gaat pas echt zijn vruchten afwerpen zodra je met enige regelmaat interessante artikelen plaatst. 

Een belangrijke reden om te bloggen in welke niche dan ook is om te laten zien welke kennis je in huis hebt. Met het schrijven van nuttige artikelen over specifieke onderwerpen begrijpt de lezer dat je hierover de kennis in huis hebt. Je kun je hierdoor als expert profileren op je website. Dit kan net dat zetje zijn dat nodig is voor de klant om contact met je op te nemen.

Daarnaast zorgt het schrijven van artikelen ervoor dat je meer bezoekers op je website krijgt, mits je dit goed doet. Door te schrijven over uiteenlopende onderwerpen verschijn je vaker in de zoekresultaten. Klanten die informatie zoeken over deze onderwerpen kom je vervolgens tegen en kunnen contact met je opnemen mochten ze hulp nodig hebben bij de onderwerpen. 

Tips voor het schrijven van een goede blogpost voor SEO

Maar hoe schrijf je nou goede blogs voor SEO? Hieronder volgen 6 tips voor het optimaliseren van je blogartikel voor de zoekmachine.

1. Doe zoekwoordonderzoek

Het is altijd goed om een interessant onderwerp te schrijven voor je lezer. Maar dit betekent nog niet dat naar dit specifieke onderwerp gezocht wordt. Om gevonden te worden in de zoekmachines moet je daarom goed onderzoek doen naar de zoekwoorden. Alleen door je blogartikel daarvoor te optimaliseren kun je ook echt bezoekers naar je website trekken.

Het is zonde om een steengoed artikel te schrijven zonder dat dit gelezen wordt door mensen. Dan is het verspilde moeite. Zodra je je blogartikelen bepaald aan de hand van zoekwoorden weet je zeker dat je artikelen schrijft over de onderwerpen waar behoefte naar is. Er zijn veel (dure) keyword tools beschikbaar op het internet, maar er zijn ook gratis manieren om dit te doen. 

Een van de eenvoudigste manieren om zoekwoorden te bepalen voor een onderwerp is het gebruik van Google. Zodra je iets intypt in de zoekmachine worden er  namelijk suggesties gegeven. Dit zijn onderwerpen waarnaar gezocht wordt en deze kun je dus gebruiken voor je artikel. Op onderstaande afbeelding zie je suggesties van Google rondom het onderwerp ‘bloggen voor bedrijven’. Dit zijn dus onderwerpen die je zou kunnen gebruiken voor een artikel.

Suggesties van Google

2. Gebruik de keywords op de juiste plekken

Het doen van keyword research is niet het enige dat je moet doen om goede artikelen te schrijven. Je moet ze natuurlijk ook gebruiken en wel op de juiste plaats. Zo moet je om SEO artikelen te schrijven je belangrijkste zoekwoorden opnemen in de titel, de headings en in de hoofdtekst. Sluit je artikel ook af met in de laatste zin het belangrijkste zoekwoord.

Let hierbij wel op dat je de keywords niet te vaak gebruikt. Dit wordt keyword stuffing genoemd en kan een averechts effect hebben. Vroeger was dit een goede manier om een pagina snel te ranken, maar tegenwoordig wordt dit bestraft door Google. Het moet wel natuurlijk overkomen voor zowel de zoekmachine als de lezer. Het gebruik van (te)veel keywords zorgt al snel voor onleesbare teksten en dit is niet de bedoeling.

3. Optimaliseer je afbeeldingen

Het toevoegen van een aantal afbeeldingen op je pagina is erg belangrijk, dit helpt je namelijk ranken en kan de juiste aanvulling zijn op je geschreven content. Zorg er wel voor dat je het belangrijkste keyword in de Alt tekst opneemt. Ook is het verstandig de grootte van de afbeelding te verkleinen, zodat de pagina sneller kan laden. 

Is je website gemaakt met WordPress? Dan kun je gemakkelijk gebruik maken van een aantal plugins om afbeeldingen te verkleinen. Een goed voorbeeld van een plugin die dit werk voor je doet is WP Smush. Op deze pagina vind je meer plugins om je afbeeldingen te verkleinen.

4. Geef je bronnen weer

Als je je een beetje ingelezen hebt in linkbuilding kan dit misschien vreemd klinken, maar het linken naar andere websites kan jou helpen. Het geeft namelijk aan voor Google dat je goed onderzoek hebt gedaan naar je content. Daarnaast heb je kans dat je een backlink terug krijgt, wat er ook voor zorgt dat je artikel beter te vinden is. 

5. Laat lezers zich abonneren 

Zodra je je gebruikers de mogelijkheid geeft om zich te abonneren zullen ze vanaf dat moment ieder nieuw artikel direct ontvangen. Naast verkeer uit de zoekresultaten kun je dan ook direct je lezers bereiken. Zo komt je blogpost direct bij meer mensen onder de aandacht en bereik je de mensen die echt geïnteresseerd zijn in je content. Ze hebben zich natuurlijk niet voor niks ingeschreven.

6. Promoot je artikelen op social media

Zoals je goede zoekwoorden nodig hebt om in de zoekmachine weergegeven te worden heb je goede posts nodig om verkeer te krijgen via social media. Je hebt de content al geschreven, waarom zou je het dan ook niet via bijvoorbeeld Facebook of Linkedin onder de aandacht brengen? Dit is een manier om met relatief weinig moeite toch nieuw verkeer naar je website te krijgen. Daarnaast helpt het je een merk op te bouwen. Hierdoor gaan mensen daadwerkelijk naar jou zoeken in de zoekresultaten waardoor je meer organisch verkeer krijgt vanuit de zoekmachine.

Dit zijn slechts een aantal factoren die van belang zijn bij het schrijven van een goed artikel voor je organisatie. Bloggen voor bedrijven wordt met bovenstaande tips al een stuk makkelijker. Heb je hulp nodig met een goede strategie of wil je het liever uitbesteden? Neem dan contact met me op en dan kunnen we hier samen naar kijken

 

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials