backlink checker

In eerdere artikelen heb ik het al gehad over backlinks en linkbuilden. Het is een belangrijk proces om je website hoog in de zoekmachines te krijgen. Maar hoe weet je nou welke backlinks je precies hebt? Hiervoor bestaat er gelukkig een backlink checker, en niet één maar tal van tools. In dit artikel vertel ik over verschillende (gratis) backlink checkers en het nut ervan.

Waarom moet ik een backlink checker gebruiken?

Linkbuilding is een tijdrovend proces. Je werkt hard aan een goed backlink profiel en het is daarom belangrijk dit ook te monitoren. Er zijn meerdere manieren om te checken welke backlinks je precies hebt, maar het gebruik van een backlink checker is verreweg het makkelijkst.

Het biedt inzicht in je complete backlink profiel en houdt dus ook bij wanneer er een link ‘wegvalt’. Het komt wel eens voor dat er een typefout gemaakt wordt in de link of dat een pagina per ongeluk verwijdert wordt. Normaal gesproken kom je deze fout op de andere website niet zo snel tegen en dit is zonde. Door het gebruik van een backlink checker zie je direct welke links er weg zijn gevallen en wie je dus moet benaderen om het te herstellen.

Welke tool kan ik het beste gebruiken?

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om je backlink profiel in bij te houden. Sommigen zijn gratis en aan anderen zitten maandelijkse kosten verbonden. Vaak zie je dat de gratis programma’s beperkt zijn tot een aantal zoekopdrachten per maand. Voor het sporadisch checken van je backlinks is dit natuurlijk prima, maar wil je er serieuzer mee bezig? Dan kan het aanschaffen van een betaalde tool al snel uit.

Gratis backlink checkers:

    • – Google search console

Google Search Console is een tool van Google zelf die je op je website kunt installeren. Deze tool gaat eigenlijk hand in hand met Google Analytics. Het wordt veel gebruikt om de zoekwoorden van je website in kaart te brengen, maar je kunt er ook je backlinks mee controleren. Het houdt namelijk een lijst bij van alle backlinks die naar die van jou linken. Deze kun je uitdraaien in Excel of Google Spreadsheet om een totaaloverzicht te ontvangen.

    • – Ahrefs

Ahrefs is een betaalde tool die naast het checken van backlinks nog veel meer handige features heeft. Echter bieden ze voor het controleren van backlinks ook een gratis variant om het te proberen. Wil je dus af en toe eens je backlinkprofiel controleren? Dan is de Ahrefs gratis backlink checker hiervoor geschikt.

    • – Ubersuggest

Nog een gratis tool om je backlinks te controleren is Ubersuggest. Met deze tool kun je inzicht krijgen in je backlinks en er wordt onderscheid gemaakt tussen follow en no-follow links. Het wordt al snel gevraagd om een account aan te maken, maar ook zonder is het mogelijk om te starten.

    • – Moz link explorer

Moz is een grote aanbieder van SEO tools, met zowel betaalde als gratis opties. De Moz link explorer is tot een beperkte hoeveelheid zoekopdrachten gratis te gebruiken. Het is een goede tool om bijvoorbeeld te controleren welke nieuwe backlinks je binnen gekregen hebt.

Handige tip

Je kunt een backlink checker niet alleen gebruiken om je eigen links te monitoren. Het is ook een goede tool om je concurrenten in de gaten te houden. Zie je bijvoorbeeld dat een concurrent veel nieuwe links regelt? Dan weet je dat er voor jou werk aan de winkel is. Ook kun je de backlink checker gebruiken om nieuwe link mogelijkheden te controleren. Welke links heeft je concurrent die jij nog niet hebt?

Heb je hulp nodig met een goede linkbuilding strategie of wil je het gewoon uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact met me op en we gaan samen aan de slag.

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials