Een anchor text is de tekst die je op een webpagina ziet en waarop je kunt klikken. Het is de tekst die ‘over’ de daadwerkelijke hyperlink staat. Zoals we al vaak aangegeven hebben is linkbuilding een belangrijk onderdeel van SEO en het bepalen van de juiste anchor tekst is hier onderdeel van. In dit artikel gaan we in op de anchor text en de verschillende soorten. 

Anchor teksten zijn belangrijk bij het linkbuilden. Een goede variatie in de gebruikte anchorteksten is aan te raden. In voorgaande zin is linkbuilden klikbaar gemaakt en verwijst in dit geval naar onze pagina over linkbuilding. Het klikbare woord ‘linkbuilden’ is in dit geval de anchor text.

Welke anchor teksten heb je?

Er zijn verschillende soorten anchor teksten en het komt nog redelijk precies wanneer je fanatiek aan het linkbuilden bent. Het is dan ook belangrijk om te weten welke soorten anchorteksten er zijn. Een goed backlink profiel vereist een goede verdeling van verschillende anchor teksten. De verschillende soorten anchor teksten worden hieronder uitgelegd met als voorbeeld ons artikel over linkbuilding.

 • Exact match: Deze anchortekst bevat het precieze keyword waarvoor je wilt ranken.
  “Bij RutgerDijkstra kun je je
  linkbuilding uitbesteden”
   
 • – Phrase match: Deze anchor tekst bevat een gedeelte van de zin met keyword.
  “Bij RutgerDijkstra kun je je linkbuilding uitbesteden 
 • – Partial match: Deze anchortekst bevat alle zoekwoorden, maar niet in een exacte match.
  “Het uitbesteden van linkbuilding doe je bij RutgerDijkstra”
   
 • – Branded: Bij deze anchor tekst gaat het om de merknaam
  “Bij RutgerDijkstra kun je je linkbuilding uitbesteden” 
 • – Naked URL: Deze link heeft geen keyword als anchor tekst.
  “Bij RutgerDijkstra kun je je linkbuilding uitbesteden (https://rutgerdijkstra.com/blog/wat-is-linkbuilding)” 
 • – Random: Dit is een willekeurige anchor tekst zonder duidelijk keyword.
  Klik hier om meer te lezen over linkbuilding”
   
 • Image link: Ook zie je regelmatig een klikbare afbeelding, de Alt tekst van deze afbeelding is in dit geval de anchor tekst.

Hoe helpen anchors met SEO?

Aan de hand van anchor teksten bepaald Google mede het onderwerp van de pagina. Linkt een externe pagina naar een andere website met de anchortekst “iPhone”, dan krijgt Google hierdoor het vermoeden dat die pagina over een iPhone gaat. 

Krijgt diezelfde pagina nou nog meer backlinks met anchor teksten vergelijkbaar met “iPhone”, dan agt Google de kans steeds groter dat die pagina over Google gaat. De kans is natuurlijk heel klein dat twee websites naar een pagina linken met de anchor tekst “iPhone” zonder dat die pagina er daadwerkelijk over gaat.

Veranderingen vanuit Google

Je kunt je voorstellen dat mensen in de SEO dit trucje snel doorkregen. Ze plaatsen massaal links naar hun pagina’s met ‘exact match’ anchor teksten om hoger in de zoekmachines te komen en dit was niet de bedoeling volgens Google. De anchor teksten moesten natuurlijk verkregen worden en de kans dat een pagina met 100 backlinks deze allemaal met een exact match anchor krijgt is klein.

Om deze reden is er in 2012 een update vanuit Google geweest, de Penguin update. Hiermee werd met name het gebruik van anchor teksten aangepakt. Mensen die hun pagina’s te veel manipuleren door onnatuurlijk gebruik van anchorteksten werden hier de dupe van en verloren zichtbaarheid in de zoekmachines.

Anchor text distributie

Met de Penguin update werd een gevarieerd backlink profiel wat betreft de anchor teksten steeds belangrijker. Google wil dat alles op het internet natuurlijk verloopt, de backlinks en dus ook de anchor teksten. 

Er zijn dan ook al veel onderzoeken geweest naar wat nou de beste verdeling is van de anchor teksten, maar een vaste wetenschap is het zeker niet. Een onderzoek uit 2016 van de SEO tool SEMrush blijkt dat de volgende verdeling ‘natuurlijk’ is. Maar dit betekent natuurlijk niet dat het ook de beste manier is om hoog in Google te komen. 

Anchor text distributie

Linkbuilden in het algemeen en helemaal het gebruik van anchor teksten is een veelbesproken onderwerp binnen de SEO. Het is geen vaste wetenschap en ongetwijfeld zal iedere SEO specialist er een net iets andere werkwijze op nahouden. Vind je het zelf te ingewikkeld of wil je er met iemand over sparren? Neem dan contact met me op en dan kijken we er samen naar.

 

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials