domain authority

Domein autoriteit (domain authority) is een ranking score ontwikkeld door het Amerikaanse Moz. Het is een score die een verwachting geeft van hoe goed een website zal gaan ranken in de zoekresultaten (SERP). Domein autoriteit is een score weergegeven van 0 naar 100 waar 100 de hoogste score is. Het gaat om een logaritmische schaal, wat betekent dat het makkelijker is om van 0 naar 10 te gaan dan van 10 naar 20. Het wordt alsmaar moeilijker om een hogere score te krijgen.

Belangrijk om te weten is dat de DA geen score is die wordt gebruikt door Google. Het gaat om een score ontwikkeld door een derde partij, Moz. Dit betekent echter niet dat het geen goede houvast is. Er wordt namelijk volop gebruik gemaakt van de score. Het is een goede manier om je eigen website te vergelijken met die van bijvoorbeeld een concurrent. Het is immers niet bekend welke score Google precies aanhoudt.

Hoe wordt domein autoriteit berekend?

De domein autoriteit wordt berekend aan de hand van een aantal factoren waaronder het aantal inkomende links en het aantal verwijzende domeinen. Maar ook de DA van de website die naar jou linken dragen bij aan een hogere score voor jouw website.

Website met enorm veel backlinks van hoge kwaliteit zullen automatisch een hogere DA hebben dan website’s die zet zijn begonnen. Een uitspraak over wat een goede DA score is hangt dus volledig af van je eigen website/ branche. Je kunt je voorstellen dat het wat DA betreft moeilijk opboksen is tegen partijen als Wikipedia.

Hoe de DA gebruiken?

Omdat het geen échte ranking factor is kun je de Moz DA het beste gebruiken als een vergelijkingstool. Het is een indicatie van hoe snel een website geneigd is in de zoekresultaten weergegeven te worden. Vergelijk dus de domein sterkte van jezelf met die van je belangrijkste concurrenten. Loop je ver achter? Dan weet je dat er dus werk aan de winkel is.

Het is alleen niet zo dat een hoge domein autoriteit alles is. Het hebben van goede, informatieve content is minstens net zo belangrijk. Je kunt wel veel links hebben, maar als niemand iets met je content kan heb je er alsnog weinig aan.

Waarom is mijn domein autoriteit veranderd?

Zoals gezegd wordt een DA berekend aan de hand van veel verschillende factoren. Er is dus niet één oorzaak te noemen voor een hogere of lagere DA. Enkele factoren die ermee te maken kunnen hebben zijn:

  1. Je hebt nieuwe backlinks verkregen
  2. Er zijn backlinks weggevallen
  3. Je nieuwe links zijn nog niet gecrawld door Google/Moz
  4. Een website die naar je linkt is wat de domain rating betreft gegroeid of gekrompen en beïnvloedt dus ook jouw score

Een andere belangrijke reden voor het veranderen van de DA is dat het geen ‘vaste waarde’ heeft. De DA wordt naast de eigen links en dergelijke ook opgebouwd uit een hoop externe gegevens. Jouw website wordt voortdurend vergeleken met de waarde van andere websites en zal hier ook op aangepast worden. Zoals gezegd is het fluctueren van de DA heel normaal, dit gebeurt bij iedere website.

Enkele gratis tools om je domein autoriteit te checken

Er zijn tal van betaalde tools om de domain authority te checken. Wil je echter zo nu en dan eens je website vergelijken met die van de concurrent dan is dit niet nodig. Er zijn gelukkig ook gratis tools om je domain authority te checken:

  • Moz is de bedenker van de DA metric. Het is een betaalde tool, maar ze hebben ook een gratis variant die je kunt gebruiken om je domein autoriteit te checken. Daarnaast is het mogelijk om bijvoorbeeld een aantal van je nieuwste backlinks te bekijken die je verkregen hebt met linkbuilding.
  • Websiteseochecker is een andere simpele tool waarmee je tot drie websites tegelijk kunt checken. Erg handig dus om jezelf met een aantal concurrenten te vergelijken.
  • Robingupta is een geschikte tool om op grotere schaal de domain authority te checken van meerdere concurrenten. Je kunt er tot tien URL’s tegelijk vergelijken. Deze tool fungeert als een DA PA check, dus ook voor de Page Authority kun je er uit de voeten.

Kom je er niet uit of heb je tips nodig om je DA te verhogen? Neem dan gerust contact op en dan gaan we er samen mee aan de slag.

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials