Wat doet een SEO specialist eigenlijk?
Je ken het wel je staat op een verjaardag en iemand van je familie tikt je op de schouder en vraagt: hoe is het met je en wat voor werk doe je tegenwoordig?
Ik zeg dan meestal:”Ik doe SEO en online marketing voor bedrijven” om vervolgens te wachten op de verwarde blik in hun ogen.
Misschien is het toch beter om te vertellen dat je ervoor zorgt dat je websites aanpast zodat ze beter gevonden worden in Google, of dat je websites helpt hoger te scoren in Google.
Wat je ook zegt de reactie is vaak hetzelfde, een glazige blik gevolgd door de reactie: “Dat is wel een goede job zeker”
Wat moet je doen? Houd je het kort of kan je beter nog wat tijd nemen om ze te vertellen hoe gaaf SEO eigenlijk is?
Veel professionals in deze branche vinden het lastig om aan iemand met een ander beroep uit te leggen wat het precies is dat zij doen. Je bent niet de enige, ook je vrienden en familie vinden het lastig om uit te leggen wat voor werk ze precies doen.
Wanneer een goede vriend vertelt over zijn werkdag en de uitdagingen die hij op zijn werk heeft is het soms ook lastig te begrijpen wat iemand doet. Daarbij komt dat men vaak ook nog eens termen gebruikt waar je het bestaan niet van wist. Enfin, wellicht is dit iets wat bij elke beroepsgroep speelt.
Voor SEO’s (of online marketeers, inbound marketeers, content marketeers, SEM specialisten of hoe je je ook maar noemt tegenwoordig) is het belangrijk om helder te communiceren. Aan de hand van dit artikel zal de volgende vraag proberen te beantwoorden: Wat is en wat doet SEO specialist?
Wat het werk van SEO specialist eigenlijk inhoudt
Zoekmachine optimalisatie zorgt ervoor dat mensen informatie of producten makkelijk kunnen vinden in zoekmachines zoals; Google, Yahoo en Bing. Een SEO specialist doet zoekwoordonderzoek, analyseert trends en doet onderzoek hoe hij verbeterde resultaten kan krijgen in de zoekmachine.
Het doel is meer bezoekers naar de website te krijgen door gebruik te maken van zoekwoorden en onderwerpen die zorgen voor goede gebruikerservaring voor de bezoeker en daarnaast voldoen aan de richtlijnen van Google.
Echter, zoekmachines zijn continue in beweging, het algoritme van Google wordt continu verbeterd om een betere gebruikerservaring te leveren aan de bezoekers van Google.
Stel je zoekt op: “SEO”
Rond 2010 zagen de zoekresultaten er ongeveer zo uit; ze bestonden voor een deel uit betaalde resultaten, het geel gekleurd de deel en uit de organische resultaten. Zoals je kan zien bestaan de organische resultaten uit Google’s eigen site en de definitie volgens Wikipedia gevolgd door SEO agencies.
Vandaag de dag, na vele updates van het Google algoritme zien de resultaten er boven de vouw als volgt uit:
En dit is hoe het er tegenwoordig onder de vouw uitziet:
Wat valt jou op? Zie je wat het overkoepelende thema is? Wat wil Google laten zien bij dit zoekwoord?
Precies, vandaag de dag zie je helemaal geen SEO agencies meer in reguliere resultaten (wel in de Google Maps resultaten. Daar zie je mij ook tussen staan). Het zijn tegenwoordig voornamelijk “step-by-step guides”, how to’s en SEO tutorials waar je van kan leren wat SEO inhoudt.
Door de jaren heen heeft Google geleerd dat mensen die zoeken op “SEO” meer behoefte hebben aan informatie rondom SEO dan aan diensten van SEO agencies. Het algoritme heeft zich daarop aangepast zodat dit gedrag wordt weerspiegeld in de zoekresultaten, fantastisch toch?!
Een SEO expert moet deze trends kunnen zien, begrijpen en kunnen anticiperen door de zijn strategie op de juiste manier aan te passen.
Hoe ziet je werk er dan uit?
Door de jaren heen heeft Google het algoritme aangepast, nieuw ranking factoren toegevoegd en deze een weging meegegeven. Al met al heeft het ervoor gezorgd dat er inmiddels meer dan 600 factoren zijn waarmee de zoekresultaten worden bepaald. Daarbij komt dat het steeds moeilijker is te bepalen welk thema wordt geassocieerd met de gekozen zoekwoorden. (zie het voorbeeld hierboven)
Als SEO specialist houdt het niet op bij een paar aanpassingen aan de website en het regelen van een paar nieuwe links. Het werkveld moet continue in de gaten worden gehouden en de kennis moet up-to-date blijven om een zo’n groot mogelijke impact te hebben op de resultaten.
Een website optimaliseren voor zoekmachines is dus veel meer dan dat. Het gaat erom dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en deze weet om te zetten in effectieve campagnes of strategieën.
Vandaag de dag kan je niet meer op de strategieën bouwen van een paar jaar geleden, het is nu zoveel meer tegenwoordig dan alleen de titels en meta omschrijvingen aanpassen.
Als SEO specialist met je over een brede skills set beschikken. De basis daarvan ziet ongeveer zo uit:
- -Waarom zijn links belangrijk (wat is veilige linkbuilden?)
- -Wat zijn de on-page ranking factoren
- -Wat zijn de off page ranking factoren
- -Hoe weegt social media mee in het SEO plaatje
- -Waarom is content marketing zo belangrijk voor online marketing
- -Is AdWords inzetten een goed idee
- -Zijn er andere online aggregates die CPC-traffic kunnen leveren (denk aan beslist.nl)
- -Wat zijn de nieuwe trends in SEO (YouTube SEO)
- -Hoe kan je veilig linkbuilden
- -Wat is goede content
- -Hoe doe je zoekwoord onderzoek
- -Hoe maak je een SEO planning
- -Hoe analyseer ik data met behulp van Excel/ Google Sheets
- -Etc.
Al deze skills heb je op een bepaalt moment nodig als SEO specialist. Afhankelijk van de grootte van het project en de diepgang doe je juist vaker zoekwoordonderzoek of ben je meer bezig met data analyse in Excel. Doordat het vakgebied bewegelijk is moet je bereid zijn altijd nieuwe dingen te leren waarmee je je skillset uitbreid.
Mocht je dit niet zelf willen doen en je SEO werkzaamheden willen uitbesteden? Neem dan even contact met mij op!
Wanneer je vragen hebt, laat ze dan achter in de comments hieronder. Oh en wist je dat Rutger de knapste man van Groningen is? 😉
Wil je meer weten over SEO of zelf SEO specialist worden? Kijk dan op MOZ.com voor The Beginners’s Guide to SEO
Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even
Samenwerken
met Rutger?
Samenwerken met Rutger Dijkstra?
Uitgelichte posts
Bekijk alle blogsClick to edit this heading
View all testimonials
