Thin content oftewel dunne content is een begrip in de wereld van SEO waar nog veel misverstand over bestaat. In dit artikel leg ik uit wat thin content precies is, waarom het een gevaar kan zijn voor je website en wat je kunt doen om het te voorkomen.

Wat is thin content?

Thin content (dunne content) is de content op je website van lage kwaliteit. Dit kan bijvoorbeeld een productpagina zijn, maar je ziet het ook wel bij blogartikelen of landingspagina’s. 

Google probeert altijd het beste en meest relevante zoekresultaat weer te geven bij een zoekopdracht. Hoe lager de kwaliteit van de content, hoe minder relevant dit is voor de persoon die ernaar zoekt. 

In de begindagen van Google kon je nog wegkomen met dunne content, maar door lage kwaliteit content te schrijven voor je website kan je nu serieus in de problemen komen.

Het doel van iedere pagina op het web moet zijn om een bepaalde vraag te beantwoorden of het antwoord te bieden op iets waarnaar mensen zoeken. Dunne content is van een te lage kwaliteit en kan dus niet voldoen aan deze verwachting.

De tijd van een korte tekst schrijven met daarin veel van dezelfde zoekwoorden om snel te ranken is niet meer. Het is nu belangrijk om de media op je website zo goed mogelijk te verrijken met nuttige informatie die meerwaarde biedt voor de lezer. Alleen zo voorkom je dunne content.

Hoe werkt dunne content tegenwoordig

Het was vroeger relatief eenvoudig om een stuk tekst te laten ranken voor bepaalde keywords. Even een korte tekst schrijven met daarin dat specifieke keyword. Een paar backlinks regelen en laat het ranken maar beginnen.

Dit veranderde echter toen Google in 2011 met de Panda update kwam. Dit was een update speciaal gericht op ‘content farms’ en andere websites met lage kwaliteit teksten. Er waren namelijk veel bedrijven die dunne content op grote schaal lieten produceren om zo snel in de zoekresultaten te verschijnen zonder daadwerkelijk iets toe te voegen.

Met de Google Panda update werd er dus strenger gelet op de kwaliteit van de content. Kwam Google tot de conclusie dat je geen goede content gemaakt en geplaatst hebt? Dan kan dat vanaf de update resulteren in een handmatige ‘penalty’ van Google of zelfs het verdwijnen van je complete website uit de zoekresultaten. 

Het is daarom heel belangrijk dat je dunne content weet te herkennen en voorkomt dat dit op je site terecht komt.

Wat veroorzaakt dunne content?

De ene vorm van dunne content is duidelijk, de ander is iets moeilijker te ontdekken. Een aantal voorbeelden van pagina’s die je niet op je website wil hebben zijn:

Pagina’s vol met affiliate/ uitgaande links

Het is heel normaal en zelfs verstandig om de bronnen te vermelden voor je tekst. Af en toe linken naar een website is zelfs goed voor SEO. Het moet alleen niet overdreven worden. Je ziet bijvoorbeeld op veel websites teksten staan van 1000 woorden bomvol links naar andere websites. 

Hiermee geef je dus eigenlijk aan dat er niets op jouw website te halen is voor Google en dit kan Google dan beoordelen als dunne content. Het linken naar andere websites is verstandig, maar doe dit met mate. Een aantal links per 1000 woorden is geen probleem, maar zit iedere zin vol met uitgaande links? Dan is dit een gevaar voor de kwaliteit van je website.

Computer gegenereerde teksten

Zoals aangegeven was het voorheen relatief eenvoudig om snel veel teksten te produceren. Dit gebeurde door computerprogramma’s een bestaande tekst te laten ‘spinnen’ om er zo een andere tekst van te maken. Dit wordt ook gezien als dunne content. Het is niets nieuws en vaak is de kwaliteit erg laag. Ook hiermee loop je dus veel risico om bestraft te worden.

Lage kwaliteit content

In dit geval bedoel ik met lage kwaliteit content bijvoorbeeld blog artikelen die niet ingaan op het daadwerkelijke onderwerp. Je zult ongetwijfeld kennen dat je iets leest zonder dat je er daadwerkelijk iets van opsteekt. Dit soort content kom je vaak tegen als het in haast is gemaakt zonder dat er gedegen onderzoek naar gedaan is. Het voegt niets toe aan het internet om het onderwerp te begrijpen.

Geen relatie met de zoekterm

Iedere zoekterm heeft een bepaalde intentie. Het is belangrijk dat jouw content aansluit bij deze zoekintentie. Iedere pagina zou geoptimaliseerd moeten worden voor het juiste onderwerp / keyword. Beschik je over meerdere pagina’s die gaan over hetzelfde topic, dan is het verstandig deze samen te voegen om te voorkomen dat één van die pagina’s wordt aangezien als ‘dunne content’. Zoekwoord kannibalisatie wordt dit ook wel genoemd.

Duplicate content

Kopieer je zomaar een tekst van een andere website of gebruik je hetzelfde stukje content op iedere pagina opnieuw? Dan kan dit aangezien worden als duplicate content en worden bestraft. Overal hetzelfde stukje content plaatsen wordt niet gezien als verrijkende tekst en loopt daarom het risico om een penalty te krijgen. 

Parameter pagina’s

Met name bij webshops of andere websites met bijvoorbeeld een zoekfunctie zou je dit tegen kunnen komen. Het gaat hier om de parameter die weergegeven wordt bij een URL. Zo kun je op een website gebruik maken van filters: www.webshop.nl/product1?sort=newest of www.webshop.nl/product1?sort=highest. In deze voorbeelden is de dikgedrukte tekst de parameter die gebruikt wordt bij het filteren op de hoogste prijs of de nieuwste producten.

Normaal gesproken wordt dit allemaal gezien als één pagina, maar door een fout zou Google iedere parameter als een afzonderlijke pagina kunnen zien. Dit kan resulteren in duplicate content problemen of dus het gevaar van thin content. 

Doorway pages

Doorway pages zijn pagina’s die speciaal gemaakt zijn om te ranken op één keyword. Hier is op zich natuurlijk niks mis mee, maar je ziet vaak dat dezelfde pagina’s hergebruikt wordt met alleen een ander keyword erin. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook een goede pagina, maar als je verder zoekt op de website kom je erachter dat dezelfde pagina veel vaker gebruikt is. Het voegt dus niets nieuws toe en kan dus gezien worden als thin content en resulteren in een penalty. Het gebruik van doorway pages is zelfs expliciet genoemd door Google.

Gevolgen van thin content

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel manieren waarop je dunne content kunt krijgen op je pagina. Gelukkig zijn de meeste manieren eenvoudig te voorkomen. Hou er rekening mee dat je altijd zelf teksten schrijft, dit niet kopieert van anderen en vooral goed onderzoek doet naar de tekst die je op papier zet.

Google wil altijd het beste resultaat tonen in de zoekmachines en hoe uitgebreider jouw tekst en op hoe meer vragen je antwoord weet te geven, hoe hoger je in Google tevoorschijn zult komen.

De gevolgen van thin content zijn namelijk niet mis. Je kunt bestraft worden door Google waardoor je tijdelijk uit de zoekresultaten verdwijnt met een specifieke pagina of zelfs met je gehele website. De meeste vormen van thin content zijn eenvoudig te voorkomen, maar je doet er goed aan om zo af en toe een check uit te voeren, want er kan over de jaren zo een fout insluipen.

Heb je hierbij hulp nodig of wil je het uitbesteden? Neem dan contact met me op en dan bespreken we de mogelijkheden.

 

Ervaren online marketeer met trackrecord en verleden in luxegoederen, fashion en sieraden branche. Ik ben een ervaren, ambitieus en vindingrijk online marketer en heb veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (SEO) zowel on-page als off page, local SEO, AdWords, e-commerce. Ik wordt blij van nieuwe technieken en goede resultaten. Maak jij mij blij met een mooie uitdaging? Dan maak ik jou blij met resultaten. Heb je vragen? e-mail mij dan even

Samenwerken 

met Rutger?

Samenwerken met Rutger Dijkstra?

Uitgelichte posts

Bekijk alle blogs

Click to edit this heading

View all testimonials